Ett inlägg till. Men detta måste ni läsa.

Postat av: Annelie/Odling


Det är ganska krångligt och jag har väl inte fattat det helt, men ungefär såhär förklarar min favvo-professor Sverre Sjölander det hela:

I djurvärlden (där vi ingår) finns många olika sätt att få avkomma. De arter som använder sig av dold befruktning gör det av en anledning, och den anledning är oftast social. Honan har dold brunst för att säkerställa att hanen inte lämnar henne, han ska aldrig veta när hon blir befruktad. Om han visste att NU, nu befruktas hon, så skulle han ju kunna dra vidare till nästa brud och humpa på. Men nu vet ju inte mannen när honan blir befruktad, därför är det säkrast att hålla sig i närheten så ingen snyggare man kommer förbi och passar på.

Eftersom honan investerar så mycket (och ett ägg är ju mycket krångligare än en ynka spermie) så behöver hon ha mannen i närheten för att hjälpa till när hon är jättegravid (återigen, en mycket stor investering av honan att låta sig bli på smällen med en "parasit" som äter av all hennes mat), sen ska hon amma utan möjlighet att själv gå ut och fånga en gnu att käka upp. Då är det bra att mannen har varit i närheten hela tiden under den dolda brunsten så han är säker på att ungen är hans, för ifall han inte var säker på det så skulle han ju knappast orka släpa hem en hel gnu till en oäkting, eller hur?

Både honan och hanen investerar ju mycket i avkomman; hennes kropp och hans gnu-fångarkunskaper.
Vi har ju också menopaus när vi egentligen har massor av tid kvar att leva, och skulle kunna föda fler ungar. Detta kan också bero på vårt avancerade sociala liv, där mormor (mormor vet alltid att hon är mormor, farmor kan inte vara 100 på att hon är det) har haft stor betydelse. Om man har fått sin första avkomma vid 15 år, så är man mormor vid 30 och mormorsmor vid 45. Då kan det vara lämpligt att stänga av sin egen produktion och fokusera på den genetiska avkomman.

Så det verkar ju som att eftersom vi gillar att leva i par så har vi krånglat till vår fortplantning en smula med menshelveten osv. Varför vi blöder osv är nog bara en weird bieffekt av den där jäkla dolda brunsten. Önskar att evolutionen hade uppfunnit något annat system, tex som många insekter och guppy-fisken där hanen ger honan en påse med spermier som hon kan spara och sen plocka ur den och befrukta ägg lite när hon känner för det.

Summering: Vi lever i par, därför måste vi krångla med äl-tester osv, vi humpar på skoj för att påminnas om att vi ska fortsätta leva i detta par och visa att vi tycker om varandra.
____________________________________________________________________________________________

Tack Annelie, verkligen intressant läsning. Gillar speciellt biten med Guppy-fiskarna.
Jag får "bilder" i huvudet och sitter och flinar för mig själv.
Det där skulle passa oss perfekt eftersom sambon ligger borta och jobbar på veckorna.
 --Massa Kramar till dig---


Kommentarer
Postat av: Hanna

Hehehe, jag bockar och ser stolt ut =)) Mohaha, det känns alltid bättre om man lockar ner någon annan i träsket med, då känner man sig inte fullt lika nördig ;) så spela på du ;))

2009-01-23 @ 16:02:48
URL: http://misshannie.blogg.se/
Postat av: Hanna

förresten, det värsta med det där jävla Bubble Bobble är att jag får STORA vredesutbrott.. AAAAAAAAAAAAAAAAAH!!! Blir så jävla förbannad när jag dör på typ 32:a banan så jag känner för att slänga ut datorn! Hur fasen tar man sig ur beroendet? Hoppas att Thailandsresan som påbörjas imorn kan få mig att glömma det ;) *Fniss*

2009-01-23 @ 16:08:09
URL: http://misshannie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0